Decorațiuni metalice – aceste elemente de decor sunt foarte versatile și elegante; de aceea pot fi integrate cu ușurință în orice stil de amenajare interioară. Metalul adaugă strălucire, textură și un accent vizual interesant în orice spațiu interior. Prin urmare, îndrăznește să folosești cât mai multe decorațiuni metalice, indiferent de dimensiunea camerei deoarece vei crea un design interior original și modern. În acest articol îți vom prezenta câteva stiluri de amenajare interioară în care se potrivesc cel mai bine decorațiunile metalice, împreună cu exemple specifice de astfel de decorațiuni metalice.
Stilul industrial
Într-un interior industrial, metale precum fierul, oțelul și alama sunt prezente în mod natural. Astfel, poți adăuga decorațiuni metalice precum lămpi suspendate cu accente industriale, rafturi din metal, oglinzi cu ramă metalică sau chiar mobilier cu elemente metalice expuse.
Stilul modern și contemporan
Decorațiunile metalice sunt des întâlnite în amenajările moderne și contemporane. În acest design interior, piesele metalice sunt simple și fără prea multe ornamente. Spre exemplu, mesele cu picioare subțiri din metal se integrează perfect în acest stil de amenajare interioară.
Stilul retro sau vintage
Stilul retro se inspiră din trecut. El aduce în prezent elemente și influențe din decenii sau epoci anterioare. În designul interior, stilul retro se traduce prin mobilier cu linii simple din anii ’50, tapet cu modele grafice din anii ’60 sau obiecte de decor care amintesc de epoci precum Art Deco sau Mid-Century Modern.
Și în cazul acestui stil de amenajare poți folosi decorațiunile metalice pentru a recrea o atmosfera retro sau vintage. Spre exemplu, un un ceas cu un cadran metalic sau o oglindă cu un aspect uzat. Acestea vor crea un farmec nostalgic într-un astfel de spațiu interior.
Acest stil de amenajare aduce căldură și autenticitate în locuințe, dar este și o modalitate minunată de a recrea atmosfera unei alte epoci trecute, păstrând în același timp un aspect fresh și plin de viață.
Stilul eclectic
Într-un interior eclectic, poți combina diferite tipuri de decorațiuni metalice pentru a crea un aspect unic și personal. De exemplu, o lampă din alamă industrială se va potrivi perfect acestui design interior nonconformist. Acest stil de amenajare eclectic folosește elemente de design din oricare alt stil de amenajare, atât timp cât oferă un aspect vizual plăcut și nu aglomerează spațiul din cameră.
Stilul minimalist
Stilul minimalist pune accent pe simplitate și pe utilitate în special. Acestă regulă de amenajare nu înseamnă că nu poți integra în acest design interior obiecte decorative. Dimpotrivă! În designul minimalist, decorațiunile metalice vor adăuga un punct de interes subtil și modern. Astfel, un vas metalic simplu pe o masă din sticlă va completa perfect aspectul elegant al unei camere minimaliste.
Stilul clasic
Deși metalul nu este la fel de comun în stilurile clasice, poți găsi elemente metalice subtile precum mânere de sertar sau balustrade de scară care să se potrivească cu această amenajare mai pretențioasă.
Stilul rustic
Stilul rustic este un stil de design interior ce se inspiră din simplitatea vieții de la țară. Acest stil de amenajare aduce în prim-plan elemente naturale precum lemnul, piatra sau țesăturile rustice. În ceea ce privește mobilierul, acesta este realizat din lemn, cu detalii sculpate manual.
Și într-un astfel de interior, metalele naturale, cum ar fi fierul forjat sau alama, pot fi folosite cu succes pentru a crea un aspect rustic autentic. Dintre acestea poți opta pentru lămpi din fier forjat, țevi de apă, folosite pentru rafturi, sau suporturi din metal pentru mase.
Însă, înainte de a adăuga decorațiuni metalice în amenajarea interioară, este important să ai în vedere coerența stilului și proporția elementelor decorative. Astfel, vei obține un design interior armonios și plăcut în casa ta, indiferent de stilul pe care l-ai ales.